Op 20 januari 2016 verzorgde Wilfred Bosch een presentatie "De Uitzondering, het verschil dat het verschil maakt".

Hij liet zien, hoe toppers toppers zijn geworden en hoe zij dat blijven: door scherp op te merken wanneer zich een afwijking voordoet en daarvan te leren. Door bewust te leren van ervaringen die anders zijn dan normaal, door te focussen op details ter verbetering.

Het omgaan met die uitzonderingen vraagt om lef. Er is moed voor nodig om afstand te nemen van de regels, de gebaande paden, de aannames of vooronderstellingen. Regels kunnen heel persoonlijk van aard zijn. Denk maar aan beperkende overtuigingen: ik kan niet…, ik weet niet…, ik durf niet… enz. Ieder mens kent wel eigen voorbeelden die de persoonlijke ontwikkeling in de weg staan.

Binnen je comfort zone lijkt alles piekfijn voor elkaar. Netjes geregeld zogezegd. Gedragspatronen bieden houvast en overzicht, maar er gebeurt weinig in de binnen- en buitenwereld. Er zit weinig beleving of muziek in. De gewoontes worden afgedraaid. Het gaat zoals het gaat. Heel gewoon.

Juist daarbuiten zul je je kunnen verwonderen over de uitschieters, over het onverwachte. Door je open te stellen voor die uitzonderingen kun je je gaan ontwikkelen en ontdek je nieuwe dingen en kom je tot inzicht. Je krijgt meer mogelijkheden om in de praktijk te handelen en wellicht ontdek je een of meer talenten die je bij jezelf niet eerder ontdekt had.

Wilfred zorgde voor een hand-out met iets meer uitleg.

Een klein voorbeeld van zijn trainingsmateriaal: https://www.youtube.com/watch?v=BAz_e7xXSw4