Om succes te boeken moet je ook een beetje geluk hebben! Een mazzel! Een gunstige samenloop  van omstandigheden, die best een flink effect op ons kan hebben. In principe als iets invloed op ons heeft, hebben we daar ook invloed op. Dus ook op een mazzel. Wet van Actie en reactie. 

 

Wij zijn continu in interactie met de omgeving. We creëren situaties, ontmoeten mensen, kiezen en beslissen. Alles brengt consequenties met zich mee. Niettemin denk ik dat we van behoorlijk veel vrijheid genieten. Je beslist zelf welke actie je onderneemt, welke kennis  je verder gaat verdiepen, welk boek je gaat lezen en welke mensen je gaat ontmoeten. Bewust of niet, jij veroorzaakt veel. Al je acties en keuzes kunnen mogelijk een effect hebben in de toekomst. Wat als we ‘de mazzel’ een handje willen helpen? Als we meer focussen op één doel en bepaalde ‘toevallen’ creëren?

Oorspronkelijk had ik een andere titel voor deze blog bedacht: “Toeval vs. Kennis”. Echter tijdens het schrijven kwam ik tot de conclusie dat je ze niet  tegenover elkaar hoeft te zetten. Ze kunnen ook samen gaan. Ze kunnen elkaar versterken.

Ik heb net een boek uit over de Japanse saga.  Een merkwaardige gebeurtenis uit de geschiedenis blijft in mijn geheugen hangen.

Het verhaal is als volgt: XIII eeuw, Mongolië heerst over bijna heel Azië. Ze sturen een gigantische vloot om ook de Japanse eilanden aan te vallen. Helaas lukt het niet. Mongolen vertrouwen op de wind die vanuit het land waait. Buiten op de zee botst hij met de andere wind die tegelijkertijd vanuit de zee waait. Samen veranderen ze in een vernietigende tyfoon - Kamikaze. Later wordt deze de wind van de goden genoemd. Japan wint ondanks een aanzienlijk kleinere marine. Een paar jaar later herhaalt zicht het verhaal. De Mongolen falen voor de tweede keer om precies dezelfde reden. Kamikaze. 

Samenzwering van de goden? 

Een fatale keuze van de Mongolen! Met daar tegenover de nautische kennis van de Japanners. 

Achter zekere ‘toevallen’ staat soms heel veel kennis. Alleen zijn we er ons niet altijd van bewust. We weten niet alles. En toch heb jij invloed op welke les je leert, of en welke mensen je wil ontmoeten, of en welke acties je onderneemt. 

Niet alles hebben we in eigen hand. Maar nog steeds best veel! 

Ik wens jullie veel succes met het creëren van (arbo)positieve ‘toevallen’. 

Monika