Afdrukken

Onlangs was ik bij een presentatie van de bokscoach Berend Oosterhuis bij ArboPositief. Hij had het over het effect van je lichaamstaal op de ander, maar ook op jezelf. 

En hij liet ons dat ook aan den lijve ondervinden.

 

Hij wees ons op de Ted lezing van Amy Cuddy, “je lichaamstaal vormt wie je bent”.

Heel inspirerend, als je haar nog niet gezien hebt, doen. Echt een aanrader. Zij zegt o.a. het volgende: door een krachtige houding aan te nemen, maken je hersenen een stofje aan waardoor je je ook krachtiger voelt. Dat straal je uit. En dat heeft weer effect op je omgeving. Zij geeft het advies, “fake it till you make it”. Door in eerste instantie te doen alsof je iets al kan, bijvoorbeeld een goede presentatie geven, of er zelfverzekerd bij staan, ga je er op een gegeven moment ook zelfverzekerder voelen en word je dat uiteindelijk ook. En dat straal je dan ook uit. Dan doe je niet meer alsof, maar komt het van binnen uit.

 

Een mooie gedachte. 

Hoe zou het zijn als we deze gedachte uitproberen op het volgende, stel je voor dat je gewoon weer aan het werk bent. Dus dat je doet alsof je weer aan het werk bent. En dan bedoel ik niet dat je elke ochtend om half 8 in je auto of op de fiets stapt met je broodtrommel, zodat je omgeving niet door heeft dat je je baan kwijt bent. 

 

Met doen alsof, bedoel ik de mindset en de houding die je had toen je nog betaald werk deed. Al die dingen waaraan je denkt als je zegt:  als ik weer betaald werk heb dan….ben ik veel leuker, heb ik meer energie, dan kan ik weer doen waar ik  goed in ben, of doen wat ik leuk vind, ben ik zinvol bezig, heb ik zinvolle sociale contacten…Vul maar in. 


 

En voor dit gedachte-experiment denken we alleen aan de positieve dingen van het hebben van een betaalde baan. Hoe zag je dag eruit, wat voelde je, wat deed je, wat dacht je?

Hoe zou het zijn als je die mindset stopt in alle dingen die je als werkzoekende doet?

 

Dat je ze met plezier doet. Dat je dat vrijwilligerswerk als werk ziet. Dat je uitstraalt dat je het met passie doet en dat het er toe doet. Dat je nieuwe dingen blijft leren en energie uitstraalt. Dat je elke dag de dag begint met hetzelfde gevoel dat je had toen je die betaalde baan nog had. Dat je in alles wat je doet uitstraalt dat je er toe doet.

 

Ik ben ervan overtuigd dat je dan beter in je vel gaat zitten en andere energie uitstraalt dan wanneer je steeds stil staat bij wat het verlies van je werk elke dag voor je betekent. En als je beter in je vel zit, is niet alleen de kans dat je die betaalde droombaan krijgt groter, maar wordt je leven ook een stuk leuker, zoals het nu is. Doe je mee?

 

Saskia

 

www.bokscoaching.nl

 

www.ted.com