Artikelindex

Onlangs was ik bij een presentatie van de bokscoach Berend Oosterhuis bij ArboPositief. Hij had het over het effect van je lichaamstaal op de ander, maar ook op jezelf. 

En hij liet ons dat ook aan den lijve ondervinden.

 

Hij wees ons op de Ted lezing van Amy Cuddy, “je lichaamstaal vormt wie je bent”.

Heel inspirerend, als je haar nog niet gezien hebt, doen. Echt een aanrader. Zij zegt o.a. het volgende: door een krachtige houding aan te nemen, maken je hersenen een stofje aan waardoor je je ook krachtiger voelt. Dat straal je uit. En dat heeft weer effect op je omgeving. Zij geeft het advies, “fake it till you make it”. Door in eerste instantie te doen alsof je iets al kan, bijvoorbeeld een goede presentatie geven, of er zelfverzekerd bij staan, ga je er op een gegeven moment ook zelfverzekerder voelen en word je dat uiteindelijk ook. En dat straal je dan ook uit. Dan doe je niet meer alsof, maar komt het van binnen uit.

 

Een mooie gedachte. 

Hoe zou het zijn als we deze gedachte uitproberen op het volgende, stel je voor dat je gewoon weer aan het werk bent. Dus dat je doet alsof je weer aan het werk bent. En dan bedoel ik niet dat je elke ochtend om half 8 in je auto of op de fiets stapt met je broodtrommel, zodat je omgeving niet door heeft dat je je baan kwijt bent. 

 

Met doen alsof, bedoel ik de mindset en de houding die je had toen je nog betaald werk deed. Al die dingen waaraan je denkt als je zegt:  als ik weer betaald werk heb dan….ben ik veel leuker, heb ik meer energie, dan kan ik weer doen waar ik  goed in ben, of doen wat ik leuk vind, ben ik zinvol bezig, heb ik zinvolle sociale contacten…Vul maar in.