Afdrukken

Het feit dat het Curriculum Vitae het voornaamste wapen is in de strijd voor een goede baan beseft iedereen die bezig is met solliciteren. In de eerste selectieronde is een CV veel belangrijker dan de brief. Het zegt veel over je kwaliteiten en kan ook een afspiegeling van je persoonlijkheid zijn.

Om goed gebruik van je CV te kunnen maken moet je er met respect mee omgaan. Continu onderhouden, verbeteren en verscherpen. En onderschat het maakproces niet. Maak een Katana van je CV!

 

   Een Katana is een haarscherp zwaard van Samoerai. Het moest de overwinning garanderen. Met zijn zwaard moest de Samoerai zich waarmaken, anders verloor hij zijn reputatie en eer. Deze woorden doen mij denken aan de strijd voor een goede baan. Ook die wordt geassocieerd met status, eer een trots.

Samoerai waren enorm gedisciplineerd, beheerst en beleefd tegelijk. Het concept fungeerde eeuwen lang, met succes! Maar, hoe deden ze dat precies? Samoerai, Japanse elitekrijgers, beschrijven zichzelf als de volgers van de weg van de krijger. In die ene zin vatten ze een bepaalde mind set en gedragscode samen. Er waren 2 dingen heilig voor de Samoerai: Bushido, de erecode en Katana, zijn voornaamste wapen.

Bushido liet hen een aantal regels begrijpen die van toepassing waren op alle levensgebieden. Om enkele te noemen: recht en gerechtigheid, moed en doorzettingsvermogen, vriendelijkheid, beleefdheid, zelfbeheersing en zelfverbetering, trouw, eer, geen angst kennen maar tegelijk respect hebben voor de tegenstaander. Het was dus een eerkwestie!


 

Katana. Een onafscheidelijk element van Samoerais gestel, zijn zwaard, wordt beschouwd als de ziel van Samoerai. Het moest hard en flexibel zijn tegelijk. Hard en daardoor scherp, doeltreffend. Flexibel om niet te snel te breken, duurzaam. Om dat te verkrijgen was een speciale ceremonie en toewijding nodig tijdens het maakproces. De wapensmid onderging een zuiveringsproces voordat hij begon met het maken van een zwaard. Kennis van de materie en techniek, precisie, concentratie, geduld en ten slotte de zegening speelden een cruciale rol. Niet iedereen mocht het zwaard zien. Het verliezen van Katana werd als een schande beschouwd. Samoerai moesten er met respect mee omgaan en het regelmatig, met aandacht onderhouden. Het dragen van Katana was een plicht en een eer!

Op die manier kun je ook met je CV omgaan, je CV net zo effectief en doeltreffend gebruiken als een zwaard en de regels van de Samoerai en zijn wapensmid. Wees gefocust en toegewijd. Werk aan de kwaliteit van je zwaard. Onderhoud het, pas het aan, verfijn het, met in gedachten de functie die jij op het oog hebt. Het kost energie maar je werkt aan je trotse wapen! Je belangrijkste gereedschap en basis in het sollicitatieproces. Hierdoor wordt het schrijven van een brief makkelijker omdat je bewuster bent van je kwaliteiten. Je weet ook beter te bepalen wanneer en hoe je kan toeslaan om je baan te veroveren! Maak Katana van je CV!

Over de voorbeelden, vormen en stijlen van CV kun je lezen o.a. op:

Succes! Monika