Artikelindex

Het feit dat het Curriculum Vitae het voornaamste wapen is in de strijd voor een goede baan beseft iedereen die bezig is met solliciteren. In de eerste selectieronde is een CV veel belangrijker dan de brief. Het zegt veel over je kwaliteiten en kan ook een afspiegeling van je persoonlijkheid zijn.

Om goed gebruik van je CV te kunnen maken moet je er met respect mee omgaan. Continu onderhouden, verbeteren en verscherpen. En onderschat het maakproces niet. Maak een Katana van je CV!

 

   Een Katana is een haarscherp zwaard van Samoerai. Het moest de overwinning garanderen. Met zijn zwaard moest de Samoerai zich waarmaken, anders verloor hij zijn reputatie en eer. Deze woorden doen mij denken aan de strijd voor een goede baan. Ook die wordt geassocieerd met status, eer een trots.

Samoerai waren enorm gedisciplineerd, beheerst en beleefd tegelijk. Het concept fungeerde eeuwen lang, met succes! Maar, hoe deden ze dat precies? Samoerai, Japanse elitekrijgers, beschrijven zichzelf als de volgers van de weg van de krijger. In die ene zin vatten ze een bepaalde mind set en gedragscode samen. Er waren 2 dingen heilig voor de Samoerai: Bushido, de erecode en Katana, zijn voornaamste wapen.

Bushido liet hen een aantal regels begrijpen die van toepassing waren op alle levensgebieden. Om enkele te noemen: recht en gerechtigheid, moed en doorzettingsvermogen, vriendelijkheid, beleefdheid, zelfbeheersing en zelfverbetering, trouw, eer, geen angst kennen maar tegelijk respect hebben voor de tegenstaander. Het was dus een eerkwestie!