Afdrukken

Maurice Holla van JOBconcept zegt je snel aan werk te kunnen helpen, als je maar wilt veranderen. Een verslag van het Sterker naar Werk cafe op 19/6.

Rond 9:30 klapten we enkele tafeltjes uit voor de binnendruppelende mensen. Koffie erbij, zaallicht aan, en klaar - voor het Sterker naar Werkcafe in de Stadkamer.

Een informele start, met zandkoekjes, koffie & thee, losse gesprekken tussen deelnemers, en de organisatoren die nog wat afstemmen met de inmiddels gearriveerde mensen van JOBconcept. 

Werkzoeken 2.0
Esmeralda trapte het officiële deel af. Ze meldde dat ze afscheid neemt van het Werkcafe dat daarmee op zoek is naar een vervanger. Ze verwelkomde Maurice Holla van JOBconcept, die vervolgens enthousiast van wal stak over zijn bedrijf; met name over een nieuwe manier van koppelen van werkgevers en (al dan niet langdurig) werkzoekenden. Hij doet dat niet allereerst door vacatures te matchen met CV's ("Dat kan iedereen wel!"), maar meer dankzij de persoonlijke benadering van Maurice, die leidinggevenden van bedrijven opzoekt, en op basis van dat persoonlijk contact de werkzoekende koppelt aan het bedrijf. Als de zoekende zich leerbaar opstelt tenminste - want dat blijkt belangrijk. De +/- 15 gasten luisterden geïnteresseerd en stelden hier en daar goeie vragen.

"Hoe gaat het als ik via jullie werk zoek?" - Je gaat een assessment doen en op basis daarvan ga je een traject in. Als je werk zoekt in een bepaalde branche, zal dat in overleg ook voor je worden gezocht, maar belangrijk is om open te staan voor werk in andere bedrijfstakken of beroepen. (Uit wat onderzoek blijkt inderdaad dat je in het assessment aan moet geven voor welke nieuwe beroepen en/of branches je belangstelling hebt.)


"Hoeveel kost het om mee te doen?" - Maurice meldde dat deelname gratis is en dat de kosten worden gedragen door de medewerkende bedrijven. Een uniek concept - mijn persoonlijke ervaring is dat assessments en loopbaantrajecten behoorlijk prijzig kunnen zijn...

"Wat kan ik verwachten qua loon?"  - Het antwoord kwam erop neer dat bij werkzoeken (met name als iemand al wat langer zonder werk zit) een hoog loon niet het eerste is om je op te richten. Het komt eerder neer op: wíl je werken? Ben je bereid te veranderen om aan te sluiten bij wat een werkgever verwacht?

Blijkbaar wilde iedereen dat wel, want de meeste aanwezige mensen meldden zich aan.

Veranderen
Het bleek door de presentatie heen steeds terug te komen: de bereidheid tot veranderen. Als een werkgever flexibel is in het aannemen van iemand die niet 100% de vacature-eisen kan vervullen, mag je van de sollicitant verwachten dat hij of zij zich ook leerbaar opstelt en zich on the job wil laten (om)scholen als dat nodig is. Een praktische benadering, vooral bij werk na langdurige werkloosheid: een cursus van tevoren doen en zelf betalen kan dan financieel vaak niet.

Ik wil je niet meer zien
Maurice, met zijn Limburgse zachte G: "Zo is er heel veel mogelijk! We hebben, ook in samenwerking met de overheid, honderden werkloze mensen langdurig aan werk geholpen." Dat 'langdurig' is belangrijk, want, met een knipoog: "Als ik je aan het werk heb, wil ik je daarna voorlopig niet meer zien."

Marc Couprie